2016 m. rugpjūčio 5 d., penktadienis

Naminė itališka duona "Ciabatta"


Jau kaip mėgstu itališką duonelę ciabattą - apsakyti negaliu :) Ir prie salotų ir su užtepėlėm ir įdarytą - neįmanoma atsivalgyti :) O kai žurnale "Žmonės" pamačiau receptą - nusprendžiau išsikepti pati :) Procesas nesudėtingas ir neskausmingas - skonis aišku skiriasi nuo pirktinės, tačiau man patiko, taigi karts nuo karto išsikepu šio gėrio namuose :)


Receptas:

20 g šlapių mielių
300 ml šilto vandens
2 v.š. rudojo cukraus
2 v.š. alyvuogių aliejaus
druskos, pipirų
2-3 v.š. grikių miltų
~400-450 g miltų


Mieles dedu į dubenį, užpilu šiltu vandeniu ir išmaišau, supilu cukrų, druską bei pipirus, aliejų ir grikių miltus ir dar kartą viską permaišau. Tada maišydama rankomis arba kad būtų greičiau ir patogiau plakdama su mikseriu po truputį beriu miltus ir maišau maišau maišau, kol užsimaišo dar šiek tiek limpanti, tąsi, minkšta tešla. Dubenį uždengiu rankšluosčiu ir palieku ramybėje apie valandą laiko, kad tešla pakiltų. 
Stalą pabarstau miltais ir perkeliu tešlą. Suformuoju pailgą "lazdą" ir kad forma būtų raityta tą tešlą švelniai ir atsargiai tarsi gręžiu ir persuku, paformuoju - čia jau kaip gaunasi - taip gaunasi :D Išeina gan nemažas kepaliukas :)
Kepimo skardą pabarstau miltais,  orkaitę silpnai įkaitinu ir dar pakildinu duonelę apie 10-15 min.
Tada jau orkaitę įkaitinu iki 200 laipsnių ir kepu duoną 25-30 min :)




Kai norisi įdomesnio varianto kepu 2 kepaliukus - vieną įprastinį, o kitą su paskaninimu :) Tinka mėlynas svogūnas, džiovinti pomidorais, juodos ar žalios alyvuogės, šoninė ir t.t. Galima ingridientus dėti į pačią tešlą arba kaip mano atveju - apibarstyti viršų smulkintu mėlynu svogūnu ir džiovintais pomidorais.

Skanaus! 









Komentarų nėra:

Rašyti komentarą