2014 m. kovo 17 d., pirmadienis

Šokoladainis

Kaip smagu, kad tai 100-asis mano įkeliamas receptas! Todėl jį skiriu pyragų pyragui, karališkam šokoladainiui :) Galėčiau visas odes jam skirti, nes tobulesnio deserto negaliu sugalvoti :)
Ačiū Beatai už jo sukūrimą ir išplatinimą :)
 
 
 
Recepto praktiškai nekeičiau, tik eksperimentavau su kepimo laiku ir temperatūra, bet apie viską iš pradžių :)
 
Šokoladainiui reikės:
 
200 g juodojo šokolado (70% ar bent 50% kakavos)
250 g sviesto
3 kiaušinių
200 g cukraus
150 g miltų
2 v.š. kakavos
1/2 a.š. kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
1/3 skardinės rududu
 
Gaminimas užima 3 pagrindinius etapus:
1. Į didelį dubenį supjautome sviestą ir susmulkiname šokoladą gabaliukais. Indą dedame ant puodo su verdančiu vandeniu ir tirpiname ant ugnies (garų vonelės principas). Vis pamaišome.
2. Kiaušinius lengvai paplakame su cukrumi.
3. Miltus sumaišome su kakava, kepimo milteliais ir druska.
 
Kai šokoladas ir sviestas tampa vienalyte mase, į jį supilame kiaušinius ir išmaišome, tada beriame miltų mišinį ir dar kartą viską išmaišome.
Tešla tampa įdomios konsistencijos, tokia tąsi kaip lyzūnas (jei dar atsimena tokį žaislą iš vaikystės) :).
Geriausia naudoti keturkampę ar stačiakampę kepimo formą, tačiau man šį kartą po ranka papuolė apvali. Skonis nuo to nesikeičia :) Taigi į skardą įklojame kepimo popierių (kad būtų lengviau įtiesti, jį ranka suglamžome ir sušlapiname po kranu). Supilame tešlą ir lygiais atstumais (jei tai kvadratinė ar stačiakampė forma) sudedam po šaukštelį rududu. Aš į apvalią skardą sudeliojau ratuku arba tiksliau "belekaip" :) Ir tada galima kepti 2 būdais, priklausomai nuo to, kokio pyrago pageidaujate :)
 
1. Orkaitę įkaitiname iki 160 laipsnių, pyragą kepame 30 min ir traukiame iš orkaitės.
Pyragas gaunasi drėgnas, tarsi šlapias molis, primena saldainį. Toks tarsi nedakepęs, labiau desertas nei pyragas :)
 
2. Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių ir pyragą kepame 40 min, paleikame orkaitėje dar šiek tiek pabręsti.
Pyragas gaunasi pūrus ir minkštas, tikras tobulumas :)
 
Abiem atvejais pyragą būtina visiškai ataušinti, geriausia palaikyti per naktį šaltai. Tik labai sunku ištverti, bet verta :)
 
Ech, net seilės kaupiasi apie jį galvojant :)
 
 
 
 
 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą