2014 m. sausio 23 d., ketvirtadienis

Švilpikai (2 skitingų rūšių)

Labai mėgstu patiekalus iš virtų bulvių - žemaičių blynai arba virtų bulvių cepelinai, kad ir paprasta bulvių košė - mano skrandžiui tai tikras gardumėlis :)
Bemąstydama, ką paruošti pietums, prisiminiau švilpikus. Tiesa sakant nebuvau jų anei valgiusi, anei gaminusi, bet kažkur mačiau, girdėjau ir nutariau pamėginti :)
O kad maža nepasirodytų, tai iš karto su 2 skiritingais padažais pagaminau :) Su lašinukais labai sotu ir ūkiška, o su grietinės ir sviesto padažu labiausiai patiko mano mažyliui :)

 
 
Švilpikai su lašinukų padažu :)
 
Produktai:
~10 vnt vidutinio dydžio bulvių (~600-700 g)
2 kiaušiniai
~6-7 šaukštus miltų (su kaupu)
druskos, pipirų
100 g lašinukų
1 svogūnas
200 g grietinės
 
Bulves nuplauname, nušveičiame su kempinėle ir išverdame su lupenomis (aš naudojau vakarykštes be lupynių virtas bulves - puikiausiai tiko). Kai praaušta - nulupame ir sugrūdame arba sumalame - čia jau kaip jums patogiau :). Dedame miltus ir išmaišome (auksinė taisyklė - miltų reikia 1/4 lyginant su bulvių mase (foto aiškiau parodžiau), mušame kiaušinius, įberiame druskos ir užmaišome tirštą, lipnią tešlą. Masė kimba prie rankų, taigi dar reikės šiek tiek miltų "pakočiojimui".

 
Miltais pabarstome stalą, išmiltuojame rankas, imame gerą saują tešlos ir sulipdome ala "cepeliną", dedame jį ant stalo, pavoliojam abiem rankom pirmyn atgal, kad gautųsi ilga, apyplonė lazdelė. Aplyginam kraštus ir peiliu įstrižai supjautome - štai ir švilpikai :D Tą patį padarome su likusia tešla.



Į kepimo skardą įtiesiame kepimo popierių, išdėliojame švilpikus ir apšlakstome aliejumi (galima aptepti tirpintu sviestu). Kepame 190 laipsnių orkaitėje apie 45 min, kol švilpikai apskrunda. Man užteko kepti 30 min orkaitėje įjungus vėjelį.


 
Padažo paruošimas: lašinukus ir svogūnus susmulkiname ir apkepiname. Imame didesnį puodą - supilame grietinę, suberiam lašinukus su svogūnais, pabarstome pipirų, išmaišome ir šiek tiek pakaitiname. Suverčiame švilpikus, dar kartą išmaišome, kelias minutes patroškiname ir išjungus ugnį dar paliekame pastovėti, kad sušustų.
Švilpikai ganasi minkšutėliai, purūs - labai skanu ir sotu.

 
 
 
Švilpikai su grietinės ir sviesto padažu:
 
~10 vnt vidutinio dydžio bulvių
100 g varškės
2 kiaušiniai
~7 šauštus miltų
druskos
200 g grietinės
50 g sviesto
 
Gamyba identiška: virtas bulves suminkome, dedame varškę, beriam miltus, mušam kiaušinius ir užmaišome tešlą. Formuojame švilpikus ir iškepame orkaitėje.
Padažas: dedame grietinę į puodą, šiek tiek pakaitiname, sudedam gabaliukais pjaustytą sviestą ir maišome, kol sviestas išsilydys, įberiame šiek tiek druskos.
Švilpikus dedame į lėkštę ir užpilame padažu.
Jei pirmuoju atveju švilpikai gavosi purūs, tai šiuo atveju, kada jų netroškinam padaže, jie būna su traškia plutele. Žodžiu čia jau kiekvieno skonio reikalas :)

 
 
Skanių pietų :)
 
 

4 komentarai:

  1. o kodel antrasis receptas su varske?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Todel, kad su varske :D

    AtsakytiPanaikinti
  3. Dėkui už receptą, nuostabūs švilpikai gavosi - dariau su varške, bet pabaigoj visgi patroškinau su padažiuku "iki kondicijos". Traški plutelė, o viduj minkštučiai... pasaka :)

    AtsakytiPanaikinti