2016 m. lapkričio 3 d., ketvirtadienis

Karamelinis sūrio pyragas su riešutais


         Šis pyragas man yra kažkas TOKIO! Pats skaniausias, saldžiausias, nuodėmingiausias - jam nėra lygių! Mano mylima sesė juo vis palepindavo, kol galų gale pasiryžau išbandyti ir aš :) Laukiau tinkamos progos - o artimiausia pasitaikė iš ties solidi - mažyliui 2 mėnesiai, o ir tradicija švęsti "mėnesiadienis" vis dar tęsiasi :) Taigi kibau į darbą iš vakaro - paplušėti yra prie ko, tačiau tikrai verta :) Originalus receptas ČIA :)


Pyrago pagrindui reikės:

2 pakelių Selga sausainių
100 g sviesto
~4 v.š. vandens

Įdarui reikės:

500 g Philadelphia sūrio
120 g cukraus
4 kiaušinių
1 v.š. su kaupu grietinės

Karamelizuotiems riešutams:

200 g lazdyno riešutų
150 g cukraus

Karamelės pati neviriau - patausojau savo nervus,pinigus ir produktus, taigi skysta karamelė pirkta  :) (rasite IKI ar Prizmos parduotuvėse)


Taigi pradedam šio šedevro kūrybą: pirmiausia ruošiu pagrindą: sausainius susmulkinu iki trupinių, sumaišau su išlyditu sviestu, pilu po šaukštą vandens ir išmaišau, kol gaunasi drėgni trupiniai. Juos suverčiu į tortinės formą - suformuoju aukštus kraštus ir padengiu dugną. Kol paruošiu įdarą - palaikau šaldytuve.

Sūrio masės paruošimas: Philadelphios sūrį mikseriu išplaku su cukrumi, tada mušu po vieną kiaušinį ir kas kartą gerai išplaku, paskutinę sudedu grietinę ir dar kartą gerai išplaku iki vientisos ir tolygios masės.
Sūrio masę pilu į trupinių pagrindą ir pyragą kepu 150 laipsnių orkaitėje 1 valandą. Iškepus pyrago vidurys turi dar truputį "drebėti". Pyragą palieku vėsti per nakti, kad pilnai sustingtų :)


Kol pyragas kepa, aš šalia jo skardelėje paskrudinu lazdyno riešutus apie 20 min. Tada juos atvėsinu ir nutrinu odeles - kiek tai įmanoma :) Laikas karamelizuoti riešutus - į didelę keptuvę ar puodą suberiu plonu sluoksniu cukrų ir kaitinu nemaišydama, kol cukrus išsilydo, švelniai paruduoja ir pradeda putoti. Suverčiu riešutus ir maišau medine mentele, kol visi riešutai aplimpa cukrine karamele. Tada juos suverčiu ant kepimo popieriaus, kiek įmanoma prasklaidau, kadangi rieštutai greitai kietėja ir limpa, ir leidžiu atvėsti. Pilnai atvėsusius sulaužau, o kurie gabalai nenorėjo pasiduoti, teko panaudoti jėgą prieš juos ir susmulkinti virtuvinio plaktuko pagalba :) Šiam vakarui darbai baigti.

Na ir tada išaušta nauja diena - ant iškepusio, atvėsusio ir subrendusio pyrago viršaus keliauja riešutai, o jau prieš patiekiant ant stalo jį visą gausiai aplieju skysta karamele :)


Dieve brangus, kaip skanu - rašant kaupiasi seilės :D Jei pyrago nesušveisite per kartą (na jis gaunasi gana didelis), tai su kiekviena diena jo skonis tik gerėja :)

O va toks rytas - juoda balinta nesaldinta kava ir didžiulis gabalas šio pyrago - man rojus žemėje :D


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą