2018 m. gruodžio 10 d., pirmadienis

Mielinės spurgos


      Mano berniukai išprotėjo dėl spurgų! Ir ne bet kokių - skaniausios jiems su rožiniu glajumi ir pabarstukais :) Taigi kas kartą užsukę į parduotuvę privalom nepamiršti šito deserto :) O man aišku kaip visada užeina noras pabandyti pagaminti jas pačiai :)


Receptą nusižiūrėjau iš interneto platybių - labiausiai išgirtas ir daugumos teigiamai įvertintas buvo Cypsiuko spurgų receptas. Taigi susirinkau produktus ir rimtai nusiteikusi kibau į darbą :) Prisipažinsiu - vis dar raukausi, kai reikia kažką gaminti su mieline tešla :) Jei minkymas tapo visai malonus, tai tas laukimas, kol tešla pakils - kažkaip vis dar atrodo kažkas tokio :) Bet turbūt tik man vienai :D


Kalnui spurgų reikės:

Tešlai: 

500 g miltų
50 g cukraus
žiupsnelio druskos
40 g kepinių margarino
2 trynių
7 g sausų mielių
125 ml pieno 
125 ml vandens

Papuošimui:

1 baltojo šokolado
1 pieniško šokolado 
raudonų maistinių dažų
4 v.š. pieno
spalvotų ir šokoladinių pabarstukų

  1. Pirmiausia tešlai skirtą pieną ir vandenį sumaišau ir šiek tiek pašildau mikrobangų krosnelėje. Suberiu mieles ir 2 šaukštelius cukraus, pamaišau ir palieku 15 min pastovėti, kol mielės ims veikti - suputos.
  2. Miltus sumaišau su likusiu cukrumi ir druska. Tada sudedu trynius ir tirpintą margariną, supilu mieles ir užmaišau tešlą.
  3. Tešla gaunasi minkšta ir tąsi, limpanti - taigi pabarstau stalą miltais ir geras 10 minučių tešlą minkau ir masažuoju, kol ji tampa vientisa, nelimpanti,  bet minkšta :)
  4. Užminkyta tešlą perkeliu į dubenį, uždengiu drėgnu rankšluostėliu ir dedu šiltai 1 valandai laiko - prie židinio, radiatoriaus ar kad būtų greičiau į 50 laispnių įkaitintą orkaitę.
  5. Kai tešlą pakyla, stalą vėl pabarstau miltais, ir iškočioju tešlą apie 1 cm storio. Imu plačią stiklinę ar nedidelį dubenėlį ir iš tešlos spaudžiu apskritimus, kad gautųsi žiedelio forma - viduriuką išspaudžiu stikliuku.
  6. Spurgų žiedelius palieku pakilti dar apie 30 min.
  7. Tada įkaitinu plačią ir gilią keptuvę, pilu gero aliejaus ir kepu spurgas iš abiejų pusių po maždaug 3 min, kol gražiai apskrunda. Spurgos kepa labai greitai, tai čia jau negali būti jokių pašalinių darbų :) Taip pat iškepu ir išspaustus viduriukus - gaunasi mini apvalios spurgytės.
  8. Iškepusias spurgas sudedu ant popierinio  rankšluosčio, kad susigertų riebalai.
  9. Na ir dabar eilė glajui :) Garų vonelėse atskirai išlydau abu šokoladus, įpilu po porą šaukštų pieno, kad sustingęs šokoladas nebūtų kietas, o išliktų minkštas kaip glajus. Į baltą šokoladą įlašinu raudonų maistinių dažų, kad gaučiau rožinę spalvą :) Kiekvieną spurgą pamirkau į šokoladą ir dedu į pabarstukų pripiltą lėkštelę, kad jų kuo daugiau prikibtų ir tada palieku spurgas ramybėj, kad šokolado glajus sustingų. 
  10. Viskas!! Darbo nemažai, bet tikrai verta - spurgos nerealiai skanios, minkštutės, o kiek vaikams buvo džiaugsmo ir juoko! Ir nežinojo už kurios stverti ir pyko, kai pasakiau, kad 3 spurgų yra per akis :)
Tiesa - spurgos pačios skaniausios pirmas 2dienas, vėliau jos kaip ir visi mieliniai gaminiai pradeda kietėti. Bet prisipažinsiu, kad trečios dienos jos niekada nesulaukia :D

Skanaus! Ir vartokit atsakingai! :D




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą