2019 m. sausio 16 d., trečiadienis

Naminiai hamburgeriai nuo A iki Z


       Kai namuose tingus sekmadienis ir taip nesinori kelti kojos iš namų į šaltą, snieguotą ir pilką žiemą, o valgyti norisi kažko... nelabai sveiko, tai kepam namuose hamburgerius!
Dažniausiai bandeles perku jau iškeptas, bet šį kartą pagavo ūpas viską padaryti pačiai. Norėčiau pasakyti, kad užtrukau visai neilgai, bet tai būtų melas :D Jausmas, kad užtrukau visą pusdienį, bet kai yra noras , tai ir virtuvėje pasisokioti ilgiau - nieko tokio ;)


Išnaršiau ir išnagrinėjau nemažai bandelių receptų ir susigundžiau kepti bandeles pagal Širšių lizdas blogo receptą. Ir viskas gavosi to-bu-lai :)

Bandelėms reikės:

180 ml šilto pieno
2 kiaušinių
2 v.š. aliejaus
400 g miltų
14 g sausų mielių
25 g cukraus 
2 a.š. druskos

Aptepimui: 1 mažo kiaušinio + 2 v.š. pieno
sezamo sėklų pabarstymui

Taigi pradedam: į didelį dubenį beriu miltus, cukrų ir mieles  - išmaišau. Kiaušinius išplaku su pienu ir aliejumi. Plakinį pilu į miltus , kelias minutes paminkau, tada suberiu druską - pagal rekomendaciją ir toliau minkau apie 10 min, kol tešla nebelimpa prie rankų. Pradžioje limpa siaubingai! Tačiau miltų daugiau nebedu - kantriai masažuoju :D
Telšą dedu į dubenį, uždengiu drėgnu rankšluosčiu ir palieku šiltai apie 1 valandą laiko palikti.

Iš pakilusios tešlos suformuoju 10 bandelių, palieku 15 min pakilti, tada kiekvieną bandutę dar kartą perminkau ir vėl palieku apie pusvalandį pakilti.


Orkaitę įkaitinu iki 180 laispnių karščio, bandeles aptepu kiaušinio ir pieno plakiniu bei pabarstau sezamo sėklomis. Kepu per 2 kartus po 5 bandeles, 15-20 min, kol bandutės gražiai paruduoja. Tada palieku atvėsti.


Laikas bulvytėms!

~6-8 vnt bulvių
druskos, pipirų, persilado prieskonių
aliejaus

Bulves nuskutu, supjaustau šiaudeliais, apibarstau prieskoniais ir aliejumi, išmaišau. Skardą iškloju kepimo popieriumi, suverčiu bulvytes ir šaunu į 180 laispnių orkaitę. Kepu 15 min, pamaišau, pavarstau ir dar pakepu 15 min. Bulves su visa skarda dedu į stalčių po orkaite, kad jos neatvėstų. 
p.s. tik neseniai sužinojau, kad būtent tam tas stalčius ir skirtas! O ne keptuvėms ir puodams laikyti :D Tai bent atradimas :D

Kol kepa bulvės, pasiruošiu mėsos paplotėlius, kuriems reikės:

500 g jautienos faršo
1 mažo kiaušinio
1 svogūno
druskos, pipirų, česnako miltelių, paprikos miltelių

Svogūną labai smulkiai susmulkinu, sudedu į faršą, beriu visus prieskonius, mušu kiaušinį ir viską labai gerai išminkau. Kepimo skardą iškloju kepimo popieriumi ir suformuoju 5 didelius mėsos blynus - juos visada darau maždaug 2 cm didesnius nei bandelės, nes mėsa kepdama susitraukia. Mėsos paplotėlius kepu 180 laispnių orkaitėje 15 min iš vienos pusės, tada 10 min iš kitos.

Per tą laiką perpjaunu bandeles per pusę ir išdėlioju ant grotelių ir tada viską orkaitėje taip "susluoksniuoju ir pakepu 3-5 min:

* viršuje bandelės ant grotelių
* viduryje mėsos paplotėliai + ant jų uždedu sūrio riekeles, kad išsilydytų
* apačioje skarda bulvyčių

Na ir į tarpą, kai kažkas kepa orkaitėje susipjaustau daržoves, bei pasidarau padažą.



Garnyrui naudoju:

romaninė salota
marinuoti agurkėliai
pomidoras
mėlynas svogūnas
garstyčios
padažas: majonezas, kečupas, truputis sweet čili padažo
Specialus mėsainių sūris riekelėmis - perku Lidl

Vuolia - visą dieną plušėjus, atėjo laikas išsvajotiems hamburgeriams :)

Aš sluoksniuoju taip:

*bandelė
*padažas
*salota
*garstyčios
*mėsos paplotėlis su sūriu
*agurkas+pomidoras+svogūnas
*užvožiu bandele aptepta padažu

Į lėkštę keliauja burgeris, bulvytės ir prasideda puota! Nepamirštam Coca Colos!!! ;)

Skanaus!

p.s. likusias bandeles suvalgėm pusryčiams pasidarydami turbo sumuštinius, nes mėsainių apsivalgėm :)
Aišku visada galima išsikepti daugiau mėsos paplotėlių ir vėl pasigaminti hamburgerių :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą