Senas kaip pasaulis patiekalas ar kaip čia šitą reikalą pavadinus :) Kalėdų proga norėjosi pagaminti kažką labai senai ragauto, įdomesnio ir sesė pasufleravo - kelmas ! :)
Sau nuopelnų neprisiimsiu - visas darbas teko vyrui ir jam puikiai pavyko :)
Taigi kelmui reikės:
2 juostelių neaukštų šonkauliukų (man tik tokius pavyko gauti, tinka ir 1 ilga bei aukšta šonkaulių juosta)
~ 1,2 kg kiaulienos faršo (naudojau kumpį ir pati susimaliau)
1 morkos
1 svogūno
2-3 skiltelių česnako
prieskonių: druskos, pipirų, džiovinto baziliko, ir kt. žolelių ( aš naudojau itališką prieskoninių žolelių mišinį)
papuošimui: marinuotų pievagrybių, petražolių, koncervuotų žirnelio (ar ko tik jūsų širdis geidžia ;) )
Prireiks: medinių dantų krapštukų, tvirto siūlo
Pirmiausia reikia išmarinuoti šonkaulius: pabarstome druska, pipirais ir bazilikais, paliekame per naktį.
Antras labai svarbus dalykas - gerai "išmušti" faršą. Tiesiog paimame maltos mėsos gniutulą ir su jėga metame į dubenį (prisipažinsiu - mėsos prisitaško, tad geriausia tai daryti virš kriauklės). Faršas tampa minkštesnis, pūresnis, geriau sukibęs.
Svogūną ir česnaką susmulkiname, morką supjaustome gabaliukais, viską dedame į faršą, beriame visus prieskonius ir dar kartą gerai išminkome.
2 šonkaulių juostas sujungiame mediniais krapštukais, pastatome "tvorą", o į vidų paspausdami sudedame faršą. "Kelmą" tvirtai surišame ir apdengiame folija.
Kepame 160 laipsnių orkaitėje 1 valandą, tada foliją nudengiame, padidiname orkaitės kaitrą iki 180 laipsnių ir kepame dar 30-45 min.
Paliekame orkaitėje ataušti.
Prieš patiekdami papuošiame marinuotais pievagrybiais (čia vėl prireiks dantų krapštukų), petražolėmis, pabarstome žirnelių.
Prieš valgydama buvau šiek tiek skeptiškai nusiteikusi, gavojau kad skonis bus kaip riebių šonkaulių su kotletu viduje, bet nieko panašaus! Šonkauliai buvo visai neriebūs, o faršas nepriminė faršo, atrodė, kaip kepta mėsa.
Tikrai likau maloniai nustebinta - buvo labai skanu, o kur dar traškūs morkyčių gabaliukai - niam niam :D
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą